Категорії
Блог

Гра з нульовою сумою

Нещодавно Несторівська група презентувала дуже важливий документ «ДОГОВІР ГІДНОСТІ ЗАРАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ» (завантажити можна тут http://bit.ly/197ZCZA) ось одна з цитат:

готовність перейти від гри з нульовою сумою до гри з позитивною сумою.

Це означає, що гравці, кооперуючись, отримують більше, ніж вони б отримали поодинці. З раціональної точки зору це вигідніше, аніж витрачати зусилля на взаємопоборювання. Тобто кожна сторона, приймаючи рішення задля своєї вигоди, зацікавлена враховувати інтереси інших, очікуючи такого ж ставлення щодо себе. Ця умова не виключає гострих суспільних дискусій. Однак ми погоджуємося, що можемо не згоджуватися лише до тієї межі, коли ця незгода загрожуватиме суспільному договору;

До чого це я, а до конфлікту навколо скверу. Мені видається, що одна зі сторін цього конфлікту (так сталося, що я є її симпатиком і двічі снідав в сквері) готова до компромісів. Принаймні всі ці речі артикулюються на сторінці спільноти Врятуй Сквер Святого Юра​.

Натомість, на мою думку, інша сторона — церква, все ще грає в гру з нульовою сумою. Називаючи опонентів, агентами ФСБ, «достойними виплодками Шарлі Ебдо», рукою Кремля, «антицерковною або ж далекою від церковного життя молоддю», дії та висловлювання якої є «цинічною насмішкою над почуттями вірних»

Така на мій погляд ситуацію. Читайте мудрі тексти.