Категорії
Блог

Мутація мемів

Вчора від безсоння гортав інтернет, і попав на цікаву статтю на теккранчі Facebook Data Scientists Prove Memes Mutate And Adapt Like DNA.

We’ve observed a number of remarkable parallels between how information evolves in a social network and how genes evolve. Drawing these parallels simply hasn’t been possible before for lack of large-scale data containing the evolution histories of many memes. Here we examined near-complete traces of hundreds of memes, collectively comprising over 460 million individual instances.  Although the study is limited to just the Facebook context, and just on format of meme (textual status updates), we believe it provides useful insight into the behavior of ideas transmitted via social ties in general.

Вчені проаналізували більш ніж 460 мільйонів джерел та сотні історій-мемів на фейсбуці і знайшли схожість між еволюцією мемів та еволюцією ДНК.

В статті йдеться про приклад з реформою охорони здоров’я в  Штатах (Obamacare), котра має своїх прихильників (ліберали та демократи) та противників (консерватори та республіканці). Початковий статус No one should die because they cannot afford health care, and no one should go broke because they get sick. If you agree, post this as your status for the rest of the day (Ніхто не має помирати лише через те, що вони не можуть дозволити собі медичного страхування, і ніхто не повинен розорюватися лише тому, що захворів. Якщо погоджуєтеся запостіть цей статус в себе) еволюціонував до наступних:

  • No one should be frozen in carbonite because they couldn’t pay Jabba the Hut
  • No one shoud die because of zombies if they cannot afford a shotgun
  • No one have to worry about dying tomorrow but cancer patients do
  • No one shoud go thirsty because they cannot afford wine
  • No one shoud be without a beer because they cannot afford one
  • No one shoud die because the goverment is involved with health care
  • No one shoud die because Obamacare rations their healthcare
  • No one shoud go broke because goverment taxes and spends

Бачимо є варіанти що підтримують реформу, розповідаючи про хвороби адаптованими версіями, використовуючи аналогії зі Зоряних воєн чи порівнюючи зі зомбі. Також є противники, що висловлюються іронічно «Ніхто не повинен бути спраглий лише через те, що не може купити вина». Повний звіт можна завантажити звідси http://www.ladamic.com/papers/infoevolution/MemeEvolutionFacebook.pdf

Мутація мемів
Дерева що показують розгалуження мему “no one should” (тупикові варіанти котрі не породжували нових не показані) Сині з закінченням “the rest of the day” червоні “next 24 hours”, фіолетові всі інші

Чим більше мем здатний до трансформування, тим довше він здатен жити в соцмережах. Цікавим було б ще дослідити про міграцію мемів з однієї соцмережі в іншу і про регіональний та платформовий розподіл мемів.

З українських мемів що мутують та еволіціонують згадалося «переписала хату на кота», «узбаґойся» та свіжі, ще гарячі «кусочєк щастья» і «головєшкі». Та найбільш вдалим матеріалом для мутації є  «азіровка», як на мене, це така, суто українська мережева мова, котра за популярністю мало чим поступається практично вимерлому наприкінці нульових падонкаффському діалекту.

P.S. А ви кажете математика не потрібна. Математику треба вчити лише б через те, щоб потім могти рахувати та аналізувати лулзи на фейсбуці.