Категорії
Блог

Породження міфів

Василиск
Василиск

Взявся гортати «Книгу Бестій», де за алфавітом відсортовано багато міфологічних потвор в уявленнях давніх греків, європейців, українців та інших народів. Досить цікава до читання та й розширює кругозір. Там можна, наприклад, почитати про Бабиного Пса — темно-червону отруйну гдюку з головою пса, котра жила і охороняла ліс в околицях Мостиськ і Судової Вишні, а також про багато інших потвор.

Я поки перейшов до літери «В» в каталозі, і хочу розказати про трьох потвор:

Баранецьфантастична рослина-тварина. За розповідями купців зі сходу, котрі про неї розказували, Баранець ріс на берегах річок і приносив плоди, схожі на ягня. Стебло його йшло через пуп і піднімалося на три п’яді, ноги тонкі і переплутані, рогів нема, передня частина як у рака, а задня складалася з досконалого м’яса. Він живе, не сходячи з місця, доти, доки має довкола себе харчі. Купці навіть демонстрували хутряні шапки з Баранця.
Проте цей дивний гібрид рослини і тварини виявляється просто бавовною і купці демонстрували бавовняні речі і певно через обмеженість тодішніх європейців, їх переконаність що хутро має бути з тварин, і щоб набити ціну своїм речам простіше придумати міф про чудо тварино-рослину ніж пояснювати про бавовну.

Берниклі (брантаси, барнаклі, бернекке, барбатас, клакіс…) плоди берникльового дерева. Це дерево належить до див, бо замість плодів гусей живих родить. Коли час підходить, гілки цього дерева густими мушлями, наче яблуня яблуками. Мушлі якийсь час ростуть, а потім шкаралупка їхня лускає і розкривається. Потім з шкаралупи з’являються пташині ноги з перетенками і висять, смішно смикаючись, а незабаром і цілі птахи.
Через те що гуси-берниклі не вилуплювались з яєць, то в бестіяріях (книгах з опису всяких чуд і потвор) цих птахів рекомендувалося вживати у дні великого посту. (У ХІІІ ст. це викликало у церковних колах значний скандал котрий завершився Папською булою про заборону їх вживання). Цілком ймовірно, що ці птахи-плоди були придумані для того щоб якось та й уникнути заборони вживання м’яса у піст, коли і хочеться і колеться, проосто сказати що це не прості гуси плоди берникльового дерева і спокійно, «без гріха» їх їсти.

Василиск (Базилішек)спочатку «отруйний звір, завбільшки як півтора черевика, з трьома гострими трикутними наростами на чолі, ніби він коронований королівською короною, і з жевріючими очима, якими він убиває і отруює все живе…». Потім трансформувався, у Галичині вірили, що Василиск виглядає як півень з крилами дракона, але має голову індика, кігті тигра, хвіст ящірки, дзьоб орла.
Василиск  — зменшена форма грецького слова базелиус — цар, і означає «царик», цар пустель, володарь малих гадів, є втіленням страхів древніх римлян і греків перед африканськими пустелями та всіма небезпеками що вони таять.Василиск також був попав в Священне писання в книгу Ісайї. Ієронім Блаженний, автор Вульгати (латинського перекладу біблії) перевів одне з давньоєврейських назв змії, як Василиск, тому в середні віки заперечувати існування Василиска вважалось богохульством.

От таким чином людський страх, незнання, вигода та помилки творять міфи та міфічних потвор.