Категорії
Блог

6 порад для ресторанного бізнесу щодо соцмереж

Текст готувався для презентації на цьогорічному форумі HoReCa у Львові, проте я не зміг бути присутнім. Тому фіксую ці поради тут, сподіваюся вам буде цікаво. Після того, як ви почитаєте все, то зможете заповнити форму і отримати аудит своїх соцмереж і сайту.

Текст готувався для презентації на цьогорічному форумі HoReCa у Львові, проте я не зміг бути присутнім. Тому фіксую ці поради тут, сподіваюся вам буде цікаво. Після того, як ви почитаєте все, то зможете заповнити форму і отримати аудит своїх соцмереж і сайту.

1. Правильно оберіть платформи присутності.

Дуже важливо визначити свою цільову аудиторію та де вона присутня. Здебільшого всі обирають фейсбук  та інстаграм (платформа найпопулярніша серед молоді та дітей), забуваючи про інші канали. Це, зокрема, блог на сайті та твітер, google plus, foursquare

Однією з помилок є створення в фейсбуці не сторінки, а профіль чи групу для кафе чи ресторану. По перше профіль суперечить правилам фейсбуку і його можуть видалити, а також він не дасть вам таких можливостей, котрі дає сторінка (реклама постів, аналітика).

Важливо також, правильно оформити сторінку. Актуальні розміри зображень для оформлення фейсбук сторінки можна подивитися на Сторінка з розмірами. Для оформлення можна використати, як і звичайні графічні редактори, так і онлайн сервіси, зокрема Canva.

Ваш бізнес має бути на карті

Ваш бізнес має бути на карті

Не можна забувати про карти і геолокаційні сервіси. Користувачі смартфонів все більше використовують додатки для пошуку чогось ніж мобільний браузер. Та й інформація з карт підмішується в пошукову видачу великого пошуку. Найпопулярнішими картографічними сервісами в Україні є:

    • Гугл Карти — попасти сюди допоможе якраз сторінка в гугл плюс, чи зареєструватися в Google мій бізнес. Реєстрація безкоштовна, підтвердження керування бізнесом приходить на звичайну пошту (тому потрібно заздалегідь знати свій індекс і правильно заповнити поля)
    • Яндекс карти — для присутності на цих картах потрібно додати свій бізнес в Довідник (підтвердження керування йде через телефонний дзвінок), а також поставити точку в Народних картах.
    • Open Street Map — тут немає довідника, але карта унікальна тим, що її малюють самі користувачі, ви можете додати свою точку на карту (проте там треба навчитися правильно малювати)
  • Foursquare — це не зовсім карти, проте це вже довідник, котрим користуються активні користувачі соцмереж. Підтвердження права на керування в Foursquare відбувається по телефону, після того, як ви прив’язали свою картку і сплатили 20$. Після цього ви можете виставляти спеціальні пропозиції, писати поради, дивитися аналітику по клієнтах.

Стосовно інших соцмереж, то ми їх розглянемо в наступних пунктах.

2. Плануйте контент

Типовою практикою щодо контенту є те, що одразу після створення каналів в соцмережах їх завалюють контентом, а далі, оскільки, поки ще не має достатньо підписників, закидують. Або, якщо продовжують, то роблять це хаотично та нерегулярно. Ось декілька порад:

    • Створіть свій фотобанк зображень інтер’єру, екстер’єру, страв для використання в плануванні постів. Робіть регулярні фото відвідувачів. Також використовуйте інші зображення з вільною ліцензією: Unsplash, Pixabay тощо. Тут є список ресурсів для безкоштовних стокових сервісів.
    • Продумайте регулярні рубрики. Наприклад, загальні «рецепти від шефа», «страва дня» чи щось тематичніше, що підходить для вас. Після цього буде простіше планувати пости.
    • Використовуйте різноманітні типи матеріалів. Постіть посилання на ваш блог чи статті в інших медіа зі згадками про вас чи вашу тематику, фото, відео (заливайте відео на різні платформи), простий текст.
  • Використовуйте контент календар — створіть таблицю в екселі чи Google Docs де плануйте тип постів, платформи куди запостити, дату і час, матеріали потрібні для підготовки поста, також додайте туди колонку з контролем результатів (кількість відвідувачів для поста в блозі, охоплення та залучення для соцмереж).

Контент календар публікацій

3. Конкурси

Конкурси корисні для того, щоб привернути увагу до бренду в соцмережах, залучити нових підписників до соцмереж чи оживити активність.

До певного часу фейсбук забороняв конкурси, котрі базуються на тому, щоб лайкнути пост і залишити комент, але зараз це дозволено правилами (проте лайкнути сторінку і поширити пост досі не дозволено, та всі це використовують). При плануванні подібних конкурсів, потрібно детально продумувати правила та умови для участі, наприклад, для того, щоб відсікти від участі призоловів.

Конкурси в фейсбуці

В нашому сегменті соцмереж Random.org став стандартом для проведення конкурсів та є хорошим інструментом, проте є невеликі незручності з ним. Список всіх учасників потрібно збирати вручну і коли їх стає забагато, то це забирає трохи часу. Проте є й інші безкоштовні сервіси, підключивши які до сторінки можна проводити різні конкурси, це Agora Timeline Contest за допомогою якого можна проводити три типи конкурсів:

    • Sweepstakes — випадково вибрати переможці з усіх, хто лайкну і/чи прокоментував пост.
    • Quiz — вибрати переможця з усіх, хто в коментах вказав правильну відповідь на запитання в пості.
  • Photo contest — переможцем стає той, чиє фото в коментарях набрало найбільше лайків.

4. Відгуки і моніторинг

Зупинимося на трьох популярних платформах, де люди залишають відгуки:

    • Facebook — останнім часом фейсбук спонукає людей більше залишати відгуків та ставити оцінки, коли хтось з твоїх друзів оцінив якийсь заклад, що ви залайкали, ця оцінка появляється у ваших сповіщеннях.
    • Foursquare — сервіс, де нові заклади з’являються найшвидше і дуже часто їх додають самі активні користувачі.
  • Google Maps — карти гугла, про котрі ми вже говорили в першому пункті

Важливо відслідковувати відгуки та вчасно на них реагувати (перевіряти хоча б раз-двічі на тиждень), навіть якщо це були негативні.

Проте не завжди люди приходять до вас на сторінку і залишають там відгук, часто це відбувається просто в постах в соцмережах. Повернемося до платформ, навіть, якщо ви не плануєте використовувати твітер чи вконтакті, вони є хорошим джерелом для моніторингу згадок про вас. Пошук твітера та вконтакті добре шукають по записах користувачів та спільнот в цих соцмережах. Аналогічно фейсбук теж намагається вдосконалювати свій пошук.

5. Локальні ресурси

Ще однією порадою є співпраця з локальними ресурсами. Афіші, каталоги, що популярні в ваших регіонах допоможуть швидше людям і пошуковим системам дізнатися про вас. Особливо, якщо у вас ще не має сайту, або ви лише стартували.

Такі сайти добре індексуються пошуковиками і правильно оформлені сторінки в них зможуть привести вам більше клієнтів.

Бонусом також є те, що гугл в своїй пошуковій видачі враховує рейтинги з інших сайтів. От приклад показу рейтингу для кав’ярні «Теплий п’єц» від Львів Онлайн.

використання локальних ресурсів для маркетингу

Тут, за посиланням, можна залишити заявку на додавання закладу в Львів Онлайн.

6. Аналітика рулить

Дуже важливо правильно визначати показники на які потрібно звертати увагу і взагалі методично переглядати аналітику.  Кожна соціальна мережа має аналітику для бізнес сторінок, котра підкаже в якому напрямку далі рухатися, як перебудувати свій контент план, а також як справи в конкурентів.

    • Якщо ви досі ще не поставили аналітику від гугла на свій сайт і не налаштували цілей (відвідання сторінки контактів, меню, тощо), то вам потрібно це зробити вже. Також варто поставити на сайт піксель від фейсбука на свій сайт, щоб потім ретаргетувати свої фейсбук оголошення на людей, котрі відвідали ваш сайт, але не є підписниками спільноти.
  • Аналітика фейсбука підкаже не лише охоплення і залучення постів (що є важливіше просто від загальної кількості лайків сторінки) а й також як справи в конкурентів. Які пости за остажній тиждень в них набирають найбільше лайків.Аналітика в фейсбуці
  • Аналітика від твітера. Твіти, що набрали найбільше охоплення чи найбільше залучення користувачів підкажуть вам як далі правильно будувати контент для цієї соцмережіАналітика твітеру

І на кінець бонус:

Перших п’ятеро людей, що заповнять форму отримають аудит своїх соцмереж і сайту безкотоштовно!