Категорії
Блог

Десять книг

Попросили написати про десять книжок. Не знаю чи буде їх тут десять, але спробую пригадати.

1. Шевченко — Катерина. Найперша книжка з якою я познайомився. Ні я її не читав. Мама розказувала, що тато читав мені її як колискові чи казки на ніч, коли гойдав мене щоб я засинав.

2. Михайло Стельмах — У бобра добра багато. Вже не пам’ятаю що там, але назву і обкладинку пам’ятаю дуже добре.

3. Носов — серія про Незнайка. Я там більше малюнки переглядав після мультиків, але здається трохи і читав.

4. Казки. Різні і багато. Тато виписав був цілу серію з різних казок. Половина прийшла, половина ні, але перечитував по декілька раз. І ангглійські народні казки і українська і казки з-за грат, навіть в 5-7 класах.

5. Джеральд Даррел — Моя сім’я та інші звірі. А також стара підбірка журналів Юннат. Дуже повчально про тваринок і рослинки, перло мене тоді таке.

6. Рафаель Сабатіні — Одіссея капітана Блада. Плюс Дюма з Мушкетерами. Був такий час коли читав про піратів, моря, Францію, мушкетерів.

7. Артур Конан Дойль — Пригоди Шерлока Холмса. Все банально, задали читати в школі якісь розповіді, перечитав всі томи. Далі були книжки щось типу «Занимательная математика» з задачками, головолмками, шифруваннями. Навіть придумував свій шифр. Після Холмса взявся за детективи. Рекс Стаут з його Ніро Вульфом — поціновувачем стейків та орхідей. Краєвський з Мокком і Попельським, котрий в одній з його книжок приїжджає навіть до мене до Ходорова.

8. Дитяча радянська енциклопедія. Том 2. Там якраз було про математик, фізику і хімію, а також журнали Наука и Жизнь, котрі читав я з кінця здебільшого рубрики «Маленькие хитрости», БИНТИ (Бюро иностранной научно-технической информации) та «Программирование на микрокалькуляторя»

9. Едгар Аллан По — оповідання. Така товста зелена книжка, котра включала в себе одразу ж два томи була перечитана не раз.

10. Чехов, також оповідання

11. Булгаков — Майстер і Маргарита. Історія також проста, для зарубіжної літератури треба було прочитати, я взяв її в колєги однокласника і потім ще років три-чотири брав її в нього перечитувати. (Ростику, стоїть на поличці, давно її не читав, при нагоді поверну назад :))

12. Прохасько — Порт Франківськ та ФМ Галичина. Майкл подарував тоненьку брошурку Порт Франківська і сказав «тобі має сподобатись». Сподобались.

13. Яцек Хуґо-Бадер — Біла гарячка. Купив після його фільму про шахтарів на Донбасі. Полюбив польський художній репортаж. Шабловських і їх ПНР, Щигела з Ґоттлендом.

14. Хакслі — Прекрасний Новий Світ. Ну і Ферма тварин Орвела (1984 не читав).

15. Курт Воннеґут — оповідання.

Хотів спробувати зробити це все якось в хронологічному порядку, але якось не дуже вийшло. Ну і я все таки поціновувач більш коротких форм в літературі: опрвідання, пости в фейсбуці, твіти. Не знаю нащо воно вам знати, але вже як сказали написати, то й написав.