Категорії
Блог

День поліції

Випадково, блукаючи по Варшаві, попав на площу в Старому Місті, котра була наповнена поліцією. Периметр навколо колони був обгороджений парканом, всередині якого була поліція. Навколо паркану стояло багато людей, навколо людей стояла знову поліція. Не знаю чи правильно назву цю подію, але це було щось на кшталт Дня поліції. Ведучі зі сцени називали імена поліцейських з усієї країни, котрим вручали винагороди. Всі (не лише поліцейські) плескали.

За сценою, стояли дві палатки, де поліцейські роздавали журнали про себе та спілкувалися з людьми. В іншій, більшій, палатці було багато дітей, котрі розмальовували замальовки. Треба було розфарбувати «поганих хлопців», поліцейських, котрі рятують нас від них та інші сценки. Розмалювавши, діти отримували цукерки, на котрих було написано поліція.

Цукерка Тузик (Поліцейська цукерка)

Також на площі була виставлена різноманітна поліцейська техніка. Автомобілі, буси, мотоцикли. Всюди можна було залізти, сісти, сфотографуватися, розпитати про них поліцейських. Що й люди з радістю та усмішками робили.

Поліція з народом

Я дивився на все це і пробував собі уявити подібне свято в Україні. Не вийшло. Скільки я не намагався, я не міг собі уявити таке у нас. Я не знаю який в Польщі рівень довіри до поліції, але, певно, вищий від нашого. Я впевнений, що їхні школярі і далі мріють стати поліцейськими щоб захищати від поганих, а не через те що кришуючи, махаючи паличкою можна нормально «косити капусту». Я ні в якому випадку не ідеалізую їх поліцію, але так як вони працюють над іміджем це дуже правильн. Підтягнута форма, альфа ромео як патрульна машина, обладнані сучасні мікроавтобуси. І це не тільки на виставці, поза виставкою та в інші дні також містом їздили такі машинки. Що ми можемо показати у відповідь? Пом’ята зашморгана, форма як зі старшого брата, сімьорка і бобік?