Категорії
Блог

Соус з журавлини

Пару днів тому забіг на обід в Пузату та й спробував там індичку з журавлиним соусом. Виявилося досить нічого, особливо той соус солодко-кислий. Взагалі індички та журалині соуси то цілком американські страви, не дуже звичні нам, так само як і їх млинці з кленовими сиропами. Але якось так сподобався смак того журавлиного соса що й самому захотілося спробувати зготувати.

Цікаво що і в нас, і в поляків, білорусів та англічан з американцями журавлина є журалиною. Ото їхнє cranberry походить від crane та berry що значить журавель та ягода. Німці називають журавлину moosbeere, moos в них значить мох, не знаю чому так, в німцькій не сильний. А росіяни на журалину кажуть клюква. В інтетнетах пишуть що можливо це через характерний звук «клюк» який видають ягоди тріскаючи.

В теперішній час рецепт приготування страви знайти дуже легко: вбив пару слів, натиснув на кнопку і роботи принесли на твій екран тисячі сторінок з рецептами. Та не варто завжди йти буква до букви за рецептом. Кухня — це те місце де найпростіше можна відчути себе винахідником. Приготування смачної страви не має бути рутинним процесом, це має нагадувати більш імпровізацію, перший акт вистави перед вибагливим глядачем — вашим шлунком. Та й якби всі строго дотримувалися рецептів ми б досі щипали травичку, гризли зерно та довго пережовували сире м’ясо. Тому не бійтеся фантазувати на кухні і додавати щось своє.

За основу я взяв рецепт з сайту Simply Recipes. Журавлину помити. В склянці води розчинити стільки ж цукру, довести до кипіння помішуючи. Закинути журавлину і варити десь хвилин з 10-15 чи поки більшість ягід не потріскається. Далі вже можна додавати всякі спеції, я додав ще ізюму, трохи паприки, цедру з лимона та апельсини, мускатний горіх та й трошки посолив. Далі  треба його вистудити. Я поставив в сніг на балкон. При охолоджені соус з журавлини має трохи загуснути. Коли на всі ягоди потріскали, то можна їм допомогти блендером.

Соус вийшов смачний кисло-солодкий. Добре пасує до страв з м’яса. Пробуйте й собі його приготувати, і пам’ятайте найкраще смакують ті страви, котрі ділиш з близькими!