Категорії
Блог

Промова про мову

Регіонали нарешті вирішили використати мовну карту перед виборами, оскільки вже нічим крити свої промахи. Інакше не можна пояснити чому вони так довго чекали з «двомовністю» аж до останнього року каденції. Це ще одна можливість кинути кістку перед своїми виборцями і показати що от ми обіцяли ми зробили, ми хороші, а от западенці бачите протестують, не хочуть вам дати повністю насолоджуватися  вашою мовою.

Але любі східні друзі, невже ви дійсно вважаєте,що як у вас буде російська регіональною мовою, то одразу жити стане краще, стане менше безробіття, пенсію підвищать (не на 6 гривень, а більше), в державних лікарнях не потрібно буде купувати бинти, пластирі та елементарні медикаменти, дороги стануть рівніші, небо без хмар? Та ні, вас використають, поміняють «язик» на голос, а потім забудуть.

А ви, любі друзі, котрі стояли під Українським Домом і не допустили прес-конференції Януковича та привернули увагу світу до проблему, ви молодці. Проте друзі зрозумійте мову можна захищати не тільки на майдані, її можна популяризувати та захищати і сидячи за комп’ютером, працюючи, створюючи, розповсюджуючи та проштовхуючи українську мову. Я розумію, що азарт, але ображати нас хом’ячків, котрі не вийшли до Українського Дому якось не дуже гарно.

І ще дві думки. До захисників: як ви думаєте, невже після після Валуєвського циркуляру та Емського указу наша мова вижила через те що студенти пікетували якісь резиденції царя? Ні вона вижила через те що були люди, котрі продовжували творити прекрасні речі на нашій мові, і були люди котрі їх розповсюджували: ділилися, переказували, розносили в народ. Я також проти того щоб цей мовний закон був прийнятий, проте на моє переконання захист мови полягає не лише в стоянні під прапорами. Щодо прихильників закону, мені дуже шкода людей котрі за 20 років незалежності так і навчилися розуміти державної мови не знаю чи зі своєї вини чи з вини самої держави, але повірте мені ви себе дуже обмежуєте. Починаючи вивчати інші мови ви відкривається нові горизонти, хитросплетіння слів, котрі раніше були незрозумілими звуками набувають барв і значень. Не закривайте себе в своїй мовній комірці «4х4», світ набагато більший.

А ще дуже дисонує те що ті що «вчора» стояли під Укрдомом, «сьогодні» в соцмережах діляться спіраченим альбомом украънського гурту. Звичайно, можливо то не вони піратили, але все ж таки.

Раджу почитати ще думки Сергія Пішковція про мову, а також статтю на Текстах, з котрими погоджуюся.