Категорії
Блог

Перший #sctest у Львові

9 грудня у львівському готелі Жорж відбувся перший Стартап Краш .Тест у Львові. Хоча Львову не звикати до таких подій, оскільки вже десь коло двох років проводяться зустрічі LvivStartupClub, котрий організував Ростислав Чайка. Проте мені все ж таки було цікаво послухати про нові стартапи, котрі генерують та створюють львів’яни.

На панельній дискусії розказували хто такі інвестори, що вони від вас хотітимуть, коли ви приходитимете до них по гроші, і як то правильно робити. А також на що треба бути готовим, якщо ви вирішили стати підприємцями. Скориставшись нагодою, я задав кілька запитань Ярославу Максимовичу, котрий інвестував в Картинка.ком.уа, та Андрію Павліву про його проект — клавіатуру для смартфонів ThickButtons. Ярослав повідомив, що з минулого літа сервіс реклами на фотографіях вже є прибутковим, CTR такої реклами від 1%, правда оскільки було багато хибних склікувань, ввели додаткову сторінку на яку переадресовує після кліці на рекламне посилання. (Правда, пробував дивитися на сайтах партнерах картинки, то після кліку зразу ж переходив на сайт рекламодавців). Андрій повідомив що зараз досягнуто домовленостей про ліцензування клавіатури ThickButtons компанією Fly, а також про можливі плани випустити повну версію клавіатури з підтримкою української мови як платну програму в андроїд маркеті і таким чином подивитися на такий шлях її монетизації. Зараз є безкоштовний варіант клавіатури, котру скачали більше 100 тисяч раз і в котрій є підтримка лише 5-ти мов (англійської, німецької, французької, італійської та іспанської).

Далі була секція стартапів, на котрій було представлено чотири проекти, хоча я б сказав півтора, оскільки в багатьох були лише ідеї а не проекти.

Перший стартап — шифрування голосу в GSM мережах на льоту. Було запропоновано зробити спеціальну блютус гарнітуру, в котрій проходило б перетворення голосу в цифровий сигнал потім його шифрування і знов перетворення в аналоговий сигнал, котрий б декодувався в другому такому пристрої. Переваги в тому що для передачі зашифрованого голосу підходять будь-які телефони. В автора вже є напрацювання по передаванні шифрованого сигналу по GSM протоколу. Проте не було озвучено ніяких цифр по те скільки потрібно коштів для створення пробних пристроїв, а також були упущенні питання ліцензування, котрі досить важливі при виробництві такого роду пристроїв.

Другим був вже реально діючий стартап — програма для iPhone OnSlopes  (сайт гарний, правда видно що це лише заглушка, бо тексти взагалі не по цій програмі і на сторінці контактів написано contacts, contacts, contacts і лінка на завантаження програми також ще немає ) для орієнтування та визначення на котрій з гірськолижних трас твої друзі за допомогою GPS. Програму планувалося розповсюджувати безкоштовно з можливістю довантажувати собі карти спусків різних курортів (Буковель вже є в списку замапених курортів). Гроші планується отримувати зі співпраці з курортами. На запитання чим програма краща ніж просто пара рацій була відповідь, тим що вона безкоштовна і по раціях тяжко говорити, коли співрозмовники знаходяться на різних схилах гори. Додавання курорту займає до тижня часу, потрібно поїздити по трасах та й співставити координати з зображенням трас (сторонні карти не використовуються).

Третій проект YouFlashcards  — створення веб ресурсу, на котрому можна було б створювати, завантажувати, ділитися та роздруковувати різні навчальні флешкарти. Флешкарти то такі спеціальні карточки в котрих з одного боку написані(намальовані) запитання, а з другого боку відповіді. Доповідач завіряв що по них дуже легко вчитися і що вони мегапопулярні в Сполучених Штатах. Працюючого прототипу поки немає, але ідея є щоб сервіс був ззовні та по структурі був схожим на YouTube. Я правда не зрозумів ідею того сервісу, можливо через те що ніколи сам не навчався за такою технологією.

Останньою презентацією була платформа по продажу всяких рукотворів (хендмейду) Kukaracha, такий собі український аналог etsy котру обіцяли запустити через місяць чи тиждень (забув). Правда обіцяли великі можливості по брендуванню партнерських магазинів, котрі можна буде створювати на піддоменах чи на власному домені. Перший місяць розміщення товару в магазині безкоштовно, а далі по 3,9 грн., за одиницю товару в місяць.

Стартапери розказували багато цікавих речей,яким класними і потрібними їх проекти будуть, проте як на мене на краш тест потрібно приходити не з ідеями, а вже з реально працюючим продуктом чи хоча б з прототипом. Щоб можна було його «помацати», а то виходить як в тому анекдоті про лікаря і 90-річного дідуся. Свій голос віддав за додаток по орієнтації на лижних трасах, так як тоді він видавався мені найбільш зреалізованим проектом, хоч тепер бачачи ще недороблений сайт і не знайшовши додаток в App Store, захопленість проектом трохи спала (хотів його рекомендувати свої знайомим лижникам, так що доробляйте його по швидше). Чекатиму нових СтартапКрашТестів у Львові