Категорії
Блог

Яким буде персональний комп’ютер 2000 року

В 12 номері 1988 року журналу «Наука и жизнь» в розділі Бюро Іноземної Научно Технічної Інформації (БИНТИ) було опубліковано статтю з журналу Omni де було описано  перможця конкурсу ідей компютера майбутнього, котрий проводила Apple. Мій тато також виписував ці журнали і я весь час перечитував якраз ті самі рубрики «БИНТИ» всякі цікаві поради, а також програми і забавки до мого калькулятора «Электроника МК-61»

Конкурс ідей на цю тему провела американська компанія «Еппл», яка створила перші персональні ЕОМ в 1976 році.

У конкурсі перемогла група студентів університету Ілінойса. Переможці уявляють собі комп’ютер близького майбутнього як коробку розміром з товстий загальний зошит. На одній стороні коробки — кольоровий екран на рідких кристалах. Немає жодних клавіш або кнопок, крім кнопки включення. Зображення клавіш зі звичайним набором цифр, символів і знаків з’являється на екрані при включенні ЕОМ. Щоб вводити в машину тексти, треба доторкатися до зображення цих клавіш на екрані. Інший спосіб — писати прямо на екрані будь-яким загостреним предметом. Написане зберігається в пам’яті або в рукописному вигляді, або за бажання власника переводиться в машинописний текст, який тут же відтворюється на екрані і може бути надрукований на підключеному до ЕОМ принтері. Таким же способом можна вводити в пам’ять різні графіки та криві.

Якщо зараз персональні комп’ютери підключаються до банків даних та до інших таких же машин через телефонну мережу, то в 2000 році вони будуть контактувати зі зовнішнім світом через радіо. Крім того, на екран можна буде викликати будь-яку телепрограму.

Радіозв’язок з системою навігаційних супутників і з банком даних по транспорту дозволить власнику такої ЕОМ у будь-який момент дізнатися своє місцезнаходження на планеті з точністю до кількох метрів і швидко розрахувати самий короткий і зручний маршрут в будь-яку іншу точку. А якщо такий комп’ютер викрадуть, можна буде відразу дізнатися, де він знаходиться, пославши в ефір свої позивні.

Створення такого персонального комп’ютера не вимагатиме нових великих проривів у технології або наукових відкриттів. Практично все необхідне для нього вже існує.

Omni v. 10 № 9, 1988

Початково картинку побачив в блозі Лєбєдєва. Архів журналу «Наука и жизнь» за радянський період можна переглянути і завантажити ось тут.