Категорії
Блог

«А давайте створимо соцмережу…»

Більшість розробників та всі стартапери хочуть створити «Щось» і не просто щось с маленької букви, а великекрасиве гарне «Щось». Зараз для більшості цим «Щось» виступають соцмережі. Всім хочеться втерти носа Дурова, Цукербергу ну і Пейджу разом з Бріном. Але спочатку невеличкий вступ.

В минулий четвер я відвідав першу зустріч львівської Edge User Group — спільноти, котра розрахована на розробників котрі цікавляться новими технологіями і готові ділитися досвідом чи шукати вірішення своїх проблем серед колег. Були дві цікаві доповіді, спочатку Зеник Матчишин роозказував про  семантичні технології, онтологію, парсинг речень, витягування звідти фактів, побудова графів, а також про проект котрий реалізовувала компанія Логіка для побудови семантичного пошуку серед наукових статтей. Далі Георгій Мірошников розказував про Node.js — javascript котрий працює на стороні сервера, розказав в котрих випадках і проектах його краще використовувати, а також показав приклад сервісу в котрому задіяний node.js — перекодування відео в процесі його завантаження на сайт по кусках http://transloadit.com/. В кінці всього була піца, пиво і неформальне спілкування між присутніми. Хоча я і не дуже програміст, мені було цікаво послухати про нові технології та продукти, за що хочу подякувати Зенику і компанії Логіка.

Але вернемся до наших соцмереж, в перерві між доповідями один з учасників коротко представив свій стартап — 3D ігрову соціальну мережу. Всі секрети він не розкрив, але сказав що це буде конкурент не стільки SecondLife, скільки ґуґлівському Lively (котрий вже роки два як закритий, проте доповідач запевнив що в них є дані, що Google буде реанімовувати Lively). Заявлялося що користувачеві  буде представлено повний набір інструментів для розбудови ігрового світу соцмережі, створювати ігри в ній і навіть ще отримувати за то гроші. Запрошував розробників котрі знають Django та Mongodb. Правда на моє запитання навіщо людям ще одна соцмережа я так і не зміг отримати для себе відповіді. Проте за запевненнями стартапера в них вірить один з топів львівської аутсорсингової компанії, ну що ж можу лише побажати удачі і набити менше «шишок», при створенні нового «Щось».

І на закінчення, доречним буде подивитися відео, виступ Романа Іванова, керівника відділу комунікаційних сервісів компанії Яндекс, на Яндекс.Старті, котрий був 13 липня в Одесі (там ще є багато цікавих відео). «5 причин не створювати нову суперпопулярну соціальну мережу»

  1. Ніхто не знає як це зробити;
  2. Соціальних мереж вже дуже багато;
  3. Висока конкуренція між соціальними мережами;
  4. Це дорого;
  5. Проблема з залученням живих людей в соцмережі.
На мою думку основню проблемою «стартаперів технарів» є те що більшісь з них варяться лише в своєму соці і дуже часто не знають що твориться навколо, що таке вже давно існує чи ще гірше що такі сервіси вже давно закриті так як показали свою неефективність. Так я знаю що якщо ти не знаєш що це зробити неможливо, тоді ля тебе це можливо, проте все ж таки вартує деколи вчитися на чужих помилках.