Категорії
Блог

Мої Великодні перепетії. Принади інтернету в провінції

eggfox

На вихідні бі в себе вдома, в Ходорові. Робив драпанки, святив паску, святкував Великдень.
Так як робота моя переважно прямо чи опосередковано повязана з інтернетом, то я провів його до дому для батьків, щоб і я зміг на вихідних попрацювати та з домом простіше тримати звязок. Містечко моє не велике, так десь приблизно 12 000 мешканців, тому великого вибору серед провайдерів не було, або Укртелеком з ОГО, або місцевий бізнесмен, оператор кабельного телебачення, який по ньому й роздає інтернет.

Укртелеком відпав, бо мені спочатку потрібно поставити телефон, (заява вже десь певно до двох років в них стоїть, то в них нема вільної пари, то кабелю то ще чогось. До речі офіційно встановлення телефону коштую в раjavascript:void(0)йоні 200 грн. реально коло 1000 грн., бо додається добровільна пожертва не зрозуміло куди ). Навіть сусід в котрого є телефон подавши заяву (до речі заяву також потрібно подавати не вдома у відділенні Укртелекому а їхати в районний центр і там писати заяву) півтора року тому дочекався лише одного дзвінку де йому казали що протягом якогось часу будуть тестувати лінію на можливість підключення і все більше нічого, жодного повідомлення про те чи підходить лінія чи ні. А інший знайомий подавши пізніше заяву на інтернет від ОГО отримав його за пару місяців, бо в телекомі працюють знайомі, так що без знаймств далеко не заїдеш :(.

Прийшлося вибирати кабельного провайдера, за одно підключивши кабельне. Від розмови з провайдером до включення інтернету пройшов тиждень часу. В грошах це 100 грн. + 50 грн. (за кабель + сплітер) за підключення кабельного і 400 грн. за підключення інтернету в що входило впарювання мені дешевого китайського модему для кабельного + записування MAC адреси компютера (яку я далі успішно вбив в роутер і маю інтернет в цілому домі з комфортним WiFi).

Після невеличкого вступу до суті :). На Великдень десь в обід пропав Інтернет (можливо він пропав і швидше, просто в обід якраз вирішив зайти  подивитися “що нового” і “хто не правий”). Перевантаження модему нічого не дало, в сапорт (щоя являється одночасно і домом і офісом) дзвонити марно все ж таки Великдень, та й раніше будь-які спроби на вихідні додзвонитися в підтримку закінчувалися або тим що ніхто трубки не бав, або лапшою на вуха (проблеми у Львові в провайдера звідки береться інтернет, перезавантажте мождем і т.д.). Проте так як інтернет не був нагально потрібний то було вирішено почекати до вечора може само якось обійдеться, а тим часом походити по гостях. Проте ні ввечері ні в понеділок вранц нічого не сталося :(, проте випадково було виявлено, що Skype працює… значить не все так просто :)шляхом експерементального пінгування знайомих ip адрес та сайтів було встановлено що в провайдера здох DNS. І я згадав тут “незлим тихим”, точніше добрим словом Google, котрі мають свої публічні DNS та й такі що легко запамятовуються 8.8.8.8 і 8.8.4.4 . Вписав їх в роутер і все запрацювало всі рідні довольні що є інтернет, а я доробив те що мен і потрвбно було доробити.

Мораль: Завжди старайтеся розібратися в ситуації до кінця, дізнатися всі нюанси, а також памятайте прості числа, наприклад чотири вісімки (8.8.8.8) :)

P.S. Якщо знаєте якісь альтернативні адреси ДНС серверів, котрі легко запамятовуються, прошу писати їх в коментарях