Категорії
Блог

Яндекс.Книга. Або які плоди дає гарбузове насіння.

В нас в компанії люблять тішити працівників приємними бонусами. Друзі інколи жартують, що Яндекс може бути брендом одягу, бачачи часто мене в різних футболках. Цього разу бонус був їстівний, але не для шлунку, а для мозку. В п’ятницю зранку кур’єр приніс пакунок з Яндекс.Книгою. На вечір п’ятниці та суботній ранок ремонт в кухні був закинутий, я читав.

Яндекс.Книга

Читається книжка легко і дуже швидко. В ній ви прочитаєте не лише про Яндекс, а й про інші компанії, котрі були засновані вихідцями з НДІ, фізиками та математиками. Під час читання мені на думку спали також дві львівські компанії Ценітех (котрий на початку нульових був одним з лідерів по продажу компютерної техніки)  та Уарнет (котрий і зараз є лідером серед інтернет провайдерів на Західній Україні) і от в процесі писання згадалися аутсорсингові  компанії (Софтсерв, Елекс) також починалися вихідцями з наукової тусовки. Хотілося б також почитати і їхні історії.

Яндекс.Книгу можна читати навіть якщо ви користуєтесь Гуглом. В такому випадку, я впевнений, що ви знайдете для себе багато чого цікавого. Можливо, вона вас надихне і додасть сміливості на створення чогось нового. Головне вірити і не здаватися.

Є таке поняття як рольова модель — людина чия поведінка є прикладом. Так от, для мене однією з таких людей є Ілля Сєґаловіч — людина, котру варто наслідувати. Ось декілька цитат з книжки про нього:

«Илья любил хватать в коридоре первых попавшихся людей и грузить их новыми идеями. Подчас из таких случайных совпадений вырастали серьезные проекты. Переговорки, кофе-пойнты, места для досуга, какие-нибудь закутки — все эти «ловушки креативной энергии» в офисе «Яндекса» придуманы неспроста, и они делают свое дело.»

 

« — Я включаю радио и балдею от происходящего. Я ведь еще до этого довольно активно участвовал во всех митингах, ходил зимой Литву защищал, на Манежке был, на стадионе в 1989 году…

… В общем в августе 91-го я взял кухонный нож с толстой деревянной ручкой, положил его в карман и поехл на работу.

… Вообще-то я очень мирный мирный челове, не дерусь, не пью. Приехал в институт, мне тетушки наши говорят: ой смотри как интересно, на улице танки… И я ушел с работы смотреть танки»

 

«“Дети Марии” сотрудничают и дружат с Патчем Адамсом уже почти двадцать лет, и все эти годи Илья Сегалович принимает в этой работе самое активное участие. Если забитьего имя в “Яндекс.Картинках”, то наиболее редевантными окажутся фотографии в парике и с красным носом»

Загалом після прочитання ви дізнаєтеся що означає «правильно», чому Сєґаловіч став дівчинкою, при чому тут Біблія, чого бандит проходить повз, як правильно пекти булочки-розочки, де живуть найкращі в світі привиди, в чому різниця між стидливістю і скромністю, навіщо людині півтора рила, хто стріляв в Воложа, скільки коштує манія величі, як купити щось непотрібне, чи може Яндекс пригнічувати пошук… навіщо Росії Google, як врятувати людство і потім поремонтувати кран і навіщо Аркадій збрив вуса. (так я просто переписав питання з обложки)

Тому, якщо хочете почитати, записуйтеся в чергу, ви вже будете четвертими :)