Категорії
Блог

Донецькі вчені, журналісти ТСН і Чак Норріс вчить українську мову

Цей тиждень прославився двома великими журналістськими ляпами за котрими я спостерігав і зі сміхом і трохи зі сумом. Як не як першими моїми роботами були газета «Поступ» і ТРК «Люкс» і хоча я там був просто адміном, та все таки маю багато добрих знайомих та друзів серед журналістів і мені також стає трохи соромно що такі випадки негативно впливають на репутацію журналістів. Хоча я розумію що є журналісти, а є «журналісти», та все ж.Першими відзначилися журналісти ТСН, котрі не добре прочитавши першоджерело новини http://news.nado.ua/zhizn-mariupolya/sobytiya/6570-v-mariupole-uchenye-protiv-izobretenij-stiva-dzhobsa.html інтерпретували її по своєму і скомбінували хороший жовтий заголовок «Донецькі вчені назвали розробки Джобса тупими коробками». Хоча і первинна новини трохи жовтувата, адже цитувати думку людини з університету харчових технологій, нехай навіть і професора менеджменту про планшети і комп’ютери це так само як цитувати мої слова, наприклад, про нові методи пломбування зубів: «нові фотополімерні пломби і керамічні протези це відстій, немає нічого кращого ніж просто вирвати кусачками зуба і поставити модну золоту коронку». Так журналісти ТСН «переселили» цьоцю-професора з Києва в Донецьк, так заголовок буде смачнішим, а те що неправда, пофіг, піпл схаває.

Другу «сенсацію» створили Федір Гонца @gontsa і Сергій Пішковцій @blogoreader. Федір зробив влучний колаж «Чак Норріс тримає підручник Українська мова 10-11 клас», а Сергій придумав влучний підпис до фото «Зустріч Чака Норріса з представниками української діаспори у м. Онтаріо з нагоди Дня української мови UA DAY, 9 листопада 2011 року».

Чак Норріс вчить українську мову

Фото понеслося по соціальних мережах і таки попало на сайти новинарних видань, казали також що зранку в ТСН також про то фото розказали. Фото обросло деталями, виявляється Чак був весели і дружелюбним (що дуже дивно як для Чак Норіса :)) сказав пару українських фраз, а саме головне що думку Чак Норріса про те що треба вчити українську мову розділяє Яна Клочкова.
І накінець фото попадає в друковану пресу, в місцеву газету «Високий Замок», в рубрику фотофакт з підписом фото ЕПА (що це означає я не знаю). Вийшов дуже класний вірусняк до дня української мови, проте дехто вважатиме це дійсно правдою

Чак Норріс у Високому Замку

Просто хочеться попросити журналістів якщо ви хочете щоб вас читали і довіряли, перевіряйте факти.

Більше про фейки та журналістику