Категорії
Блог

Звідки береться пил і куди зникають гроші. Єдина Естонія

Враховуючи, що місцеві вибори вже от-от, скоро, то двам цікаво було б подивитися на фільм «Звідки береться пил і куди зникають гроші» від естонського театру NO99.

24 березня 2010 року театр NO99 на пресконференції театр оголосив про створення політечного проекту Ühtne Eesti (Єдина Естонія). Закінченням проекту мав бути політичний з’їзд партії Єдина Естонія 7 травня в найбільшому івент холлі Естонії.

Всі негативні та популістичні моменти вже існуючих партії «Єдина Естонія» включила в свою програму. Вони провокували, робили відеорекламу, розклеїли банера по цілому Таллінну

 Ühtne Eesti

Ніхто крім нас
На борді написано «Ніхто крім нас»

Проводили екскурсії по старому місті, де розказували в де хто з політиків живе. Паралельно на своєму ютюб каналі викладали передачу «Школу виборів», де в гумористичному характері викривали гасла, «фандрейзинг», тощо інших політичних партій. Вони навіть видали брошуру HOW TO TAKE POWER? (Як взяти владу?) де простими словами розписали що потрібно робити для успішної партії, ось кілька пунктів:

  • Заявіть про себе як про нову силу. Жоден громадянин задоволений правилами держави, використовуйте це, скажіть що ви ІНАКШІ, АЛЬТЕРНАТИВНІ. Але головне, скажіть, що ви НОВІ. Люди люблять нові речі.
  • Структура. Будьте внутрішньо такими, як і старі партії. Чим більше членів тим краще, чим більше регіональних лідерів, тим краще. І лише кілька людей, які реально вирішують.Найкраще від восьми до десяти, не більше.
  • Платформа. Пофіг.
  • Обіцянки. Обіцяйте робити все по інакшому (по новому?). Просто використайте обіцянки інших партій і помножте їх на свій коефіцієнт. Інші партії обіцяють підняти зарплату, ви піднімете її вдвічі більше. Інші обіцяють знизити податки, ви їх знизити в чотири рази більше. Уникайте моментів,  коли ваша партія повинна щось робити! Це може стати початком кінця вашої партії.
  • Реальні справи. Пофіг.

Там ще багато пунктів в інструкції, котрі ви можете прочитати самі.

Загалом проект переріс в щось дуже велике і люди та політичні діячі не були впевненні чи це далі просто вистава чи дійсно на з’їзді буде проголошена нова партія. З’їзд до речі зібрав повний зал. Там було мегашоу, з вогнями, барабанами, фальсифікованим голосуванням, але в кінці на екрані засвітилося «Ви вільні».

Відео (естонською мовою з англійськими субтитрами) доступне для вільного перегляду та завантаження.

NO55 Ash and Money from Teater NO99 on Vimeo.