Категорії
Блог

Хроніки Львова: 1383 рік. Розпорядження про видатки на святкування весіль

Купив вчора книжку біля Федорова «Історія Львова в документах та матеріалах» 1986 року, тепер буду час від часу викладати якісь документи звідти. Сьогодні про святкування весіль.

«Окрім того панове райці разом з усією громадою так вирішили і постановили, що коли хтось захоче святкувати чи відзначати шлюб, повинен мати 16 осіб [гостей] і чотири страви, а не більше, і двох жартунів, а не більше, під загрозою [штрафу] чотирьох гривен.»

не пізніше 7 січня 1383 року.
ЦДІА УРСР у м. Львові ф.52 оп. 3, спр 1, с.12, Оригінал. Переклад з латинської. Опубл.: Najstarsza księga mieska 1382-1389, s. 10-11, N 60; Barącz s. 2 (переклад польською мовою)

Ось як трактується це розпорядження авторами книжки:

«Даний докуент відбиває зростаючу роль в управлінні містом Ради, до складу якої входили найбагатші купці — патриції. Ухвали про обмеження кількості гостей на весілних банкетах — типовий приклад середньовічних міських «законів проти розкоші». Головна їх мета — прагнення не провокувати обурення народних низів, незадоволених зростаючим багатсвом міської верхівки. Одним з мотивів було також прагнення, щоб кошти спрямовувалися в ремесло і торгівлю, що сприяло б збільшенню прибутків міста.»

Цікаво, якби зараз сприйняли такий закон. Ну 16 гостей це ще так, але лише чотири страви (як же ж без холодцю і олів’є). Та й жартунів тепер хоч відбавляй.