Категорії
Блог

Приклад інтерактивних карт для кращого висвітлення інформації

Odyssey — CartoDB

Багато хто бачив карти ситуації в зоні АТО. Команда зі «Слово і Діло», роблять хорошу справу (ось тут можна подивитися ситуацію в зоні АТО по днях). Проте ті карти не ідеальні, розварбування трохи заважає зрозуміти де Донецька, а де Луганська області, вони статичні і трохи мало легенди.

Існує багато інструментів, як безкоштовних так і платних, котрі допомагають зробити красиві, динамічні карти ситуації з хорошою легендою та візуалізацією. Так, наприклад, як це зробили The Guardians з документальним проектом до Першої світової війни.

Наприклад Mapbox та Cartodb. Я скористався безкоштовним інструментом від Cartodb — Odyssey і за 5 хвилин пройшовшись по заголовкам Української Правди за одним з готових шаблонів створив приклад інтерактивної карти про події на території Донецької та Луганської областей за сьогодні 28 липня 2014 року. Карту можна розгорнути на повний екран, або перейти прямо ось сюди https://bl.ocks.org/anonymous/raw/6a1233aa84dc38d9d70b/

Бібліотека безкоштовна та з відкритим вихідним кодом. Її можна влегко прикручувати до свого медійного проекту, збагачуючи досвід читачів у споживанні інформації. Просто хотілося б щоб наші ЗМІ вкладалися не лише в контент, а й в технічну сторну проекту, тим самим роблячи свої новини більш повнішими та різностороннішими.

Ну і з карт що робить Слово і Діло. я також зробив просту анімацію, де можна спостерігати як змінювалася ситуація на сході протягом липня.

Анімована карта АТО (липень 2014)