Категорії
Блог

Про Customer Support і шрифти

Реакція західних компаній на звернення та листи від користувачів, це та річ про яку мені завжди хочеться писати. І звичайно це не до порівняння з реакцією наших державних служб чи компаній (маю і такий досвід).

Колись мені в твітері швидко відповідали з Foursquare і Disqus, при чому навіть на не затегані твіти. Це, признаюся дуже підвищує лояльність до компанії та продуктів.

В суботу я прочитав текст про новий безкоштовний еко шрифт Ryman Eco, котрий створила британська агенція для того щоб зменшити використання чорнила при друці. (Декілька днів до того ходила новина про чотирнадцятирічного підлітка зі США, котрий запропонув замінити шрифт Times New Roman на Garamond для друку документів. Це б збільшило ресурс картриджів і зекономило мільйони доларів на рік для уряду).

Шрифт цікавий, але в нього немає наразі кирилиці. Тому я вирішив написати їм листа, щоб подякувати і запитати чи не планують кирилицю. В понеділок, в перший ж день після вихідних, отримав листа від COO компанії:

Thank you very much for your email – I have forwarded your query on to the company that developed the font for us and this is their response:

This is a great idea, and something Ryman may look to do in the future. Unfortunately Cyrillic letters have not been developed as yet, but if there is enough demand this could be commissioned in the future.

Там на сторінці, є пошта куди писати :).

Друга історія про сервіс котрий дозволяє створювати різні опитування онлайн — http://www.opinionstage.com/. Мені потрібно було вчора створити одне. В списку мов я не побачив української. Натиснув на лінк Missing Language, і одразу через декілька хвилин на пошті був лист від них з запитанням чи не хочу я допомогти в перекладі. Я погодився, отримав файл з 50 рядками тексту, переклав і відправив назад. Вони отримали переклад безкоштовно лише через те що не полінувалися швидко зреагувати на запит.

Коли компанії швидко реагують це дуже няшно :)

Ну і щоб два рази не вставати, про шрифти. Ось відео де intel розказує як розробляв свій новий фірмовий шрифт Intel Clear: