Категорії
Блог

Україна очима французів

Оглядаючи інтернет (робота в мене така) я натрапив на цікаву картинку. Карта світу розфарбована в різні кольори в залежності від того наскільки рекомендують туди їхати французам. Україна була розфарбована в жовтий колір, з позначенням як територія з підвищеною пильністю при перебуванні на ній. В такий самий колір пофарбована і Північна Корея. Сусіди ж наші Росія та Білорусь розфарбовані в зелений колір.

Україна очима французів

Мені стало цікаво чому саме ми пофарбовані в жовтий, тому поліз на сайт французького МЗС, звідки і бралася ця інформація. На сайті є розділ порад французам котрі збираються подорожувати, є й там розділ про Україну.

Оскільки всі мої пізнання в французькій можна зібрати в два речення (Bonjour! Je m’appelle Pierre, comment t’appelles-tu? Je t’aime!), на допомогу прийшли перекладачі. Інформація структурована по розділах і вказано, що востаннє поновлена 11 вересня 2013 року, тобто є актуальною. Все перекладати не буду, дам лише деякі витяги.

Розділ В останню хвилину:

Déplacements routiers en Ukraine : rappel à l’attention des ressortissants français circulant dans un véhicule immatriculé en France. Les infractions routières doivent obligatoirement faire l’objet d’un “protocole” (procès-verbal). Aucun paiement ne doit être effectué en numéraire au moment des faits, même si le fonctionnaire de police l’exige. Le paiement s’effectue ultérieurement, auprès d’un établissement bancaire.

Увага для французьких громадян, що подорожують на своїх апвтомобілях, якщо ви скоїли порушення правил дорожнього руху, має складатися протокол. Не платіть готівкою по факту порушення прямо інспектору, навіть якщо він наполягає. Всі платежі штрафів мають здійснюватися в касах банків.

Розділ Безпека:

Les étrangers, facilement repérables, sont des cibles privilégiées des vols et escroqueries. Aussi convient-il de suivre les recommandations suivantes :

 

  • éviter de porter de grosses sommes d’argent dans les marchés, gares, et autres lieux publics ;
  • faire attention aux pickpockets dans les lieux publics et les transports en commun (surveiller les sacs, portefeuilles et objets de valeurs (bijoux, appareils photos, etc.) ;
  • retirer les valeurs du vêtement avant de le laisser sur le dossier d’une chaise ou de le remettre au vestiaire ;
  • être particulièrement prudent dans les trains de nuit, où des bandes de malfrats ou de personnes ivres sont susceptibles d’agir (louer de préférence un compartiment à plusieurs voyageurs);
  • être vigilant dans les hôtels et les appartements loués et veiller à verrouiller la porte pendant la nuit.
  • être vigilant dans le choix de ses fréquentations ; se méfier en particulier des formes dissimulées de prostitution qui peuvent conduire à des situations fâcheuses. Eviter les bars de rencontre (où arrivent la plupart des incidents signalés à l’ambassade).

En règle générale, il est recommandé d’éviter de se promener seul à la tombée de la nuit dans la ville, ainsi que dans les parcs ou les zones boisées (nombreux à Kiev), et sur les îles du Dniepr.

Іноземців легко розпізнати і вони є основними цілями злодіїв та шахраїв. Тому потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Не носіть з собою великих сум грошей.
  • Пильнуйте за своїми кишенями в громадському транспорті (дивіться за сумками, гаманцями та коштовностями)
  • Не залишайте цінності в кишенях верхнього одягу якщо вішаєте його на спинку в кріслі, здайте речі краще в гардероб
  • Будьте особливо уважними в нічних поїздах де діють банди та п’яні пасажири.
  • Закривайте двері на ніч  в готелях чи орендованих помешканнях.
  • Будьте обачними у виборі знайомств, особливо з повіями, це може привести до плачевних ситуацій (Я цей пункт  не зміг повністю зрозуміти, там щось про скриту проституцію, якщо хтось допоможе точніше перевести, буду вдячний, але здається суть передав)
  • Уникайте зустрічей в барах (звідти йде найбільше повідомлень про різні інциденти в посольство)
  • Рекомендується не гуляти самому в ночі по місті, так само як і в парках та лісних масивах (в Києві їх чимало) а також по островах по Дніпрі

Також в розділі описується «кидалово з гаманцем», коли підкидають на вулицю гаманець, підходить одна людина, підбирає, пропонує поділитися, потім приходить друга, говорить що це її гаманець, репетує що її обікрали і одночасно обкрадає іноземця.

Пишуть про те що багато шахрайства з кредитними картками, бажано послуговуватися готівкою, а якщо ні, то контролювати кожен крок працівників при оплаті карткою, звіряти суми.

Є декілька абзаців про радіацію і Чорнобиль, зокрема у випадку атомної аварії рекомендують залишатися вдома чи негайно повернутися додому. Включити телевізор чи радіо, щоб знати деталі про аварію та інструкції, зв’язатися з посольством. Якщо аварія сталася недалеко від будинку, чи навіть у Києві, ущільніть шпарини у дверях та вікнах та вентиляційних отворах, не виходьте з будинку, допоки не піднято сигнал тривоги.

Розділ Транспорт:

Infrastructure routière

Etat médiocre.

Дорожнє покриття — стан поганий.

Керуйте безпечно, уникайте водіння в нічний час поза межами населених пунктів. Часто  місцеве населення не дуже дотримується правил дорожнього руху і поведінки на дорогах.

Повітряний транспорт. Парк повітряних суден складають старі літаки, для міжнародних перельотів краще користуватися західними авіакомпаніями чи МАУ, їх літаки відповідають стандартам безпеки.

Розділ Здоров’я:

Рекомендують відвідувачам що їдуть на Євро 2012 вакцинуватися від кору (дивно, в заголовку порад вказано що інформація оновлялася в вересні 2013 року). Не рекомендується пити воду з-під крану, перед вживанням воду потрібно кип’ятити.

Трохи написано про грип в 2009 році:

Grippe A(H1N1)
Une vague d’épidémie de grippe A(H1N1) a touché l’Ukraine fin octobre 2009, à laquelle un peu plus d’un milliers de décès ont été attribués. Les autorités disposent de stocks de masques et d’antiviraux mais n’ont pas organisé de campagne de vaccination. L’épidémie n’a pas resurgi à l’automne-hiver 2010.

Хвиля епідемії грипу була в Україні в кінці жовтня 2009 року, котра забрала життя трохи більше тисячі людей. Влада мала запаси масок та противірусних препаратів, та не змогла організувати вакцинацію.

Ось що про нас думають і як нас бачать французькі мешканці, що їдуть до нас і вирішили почитати поради мандрівникам зі сайту свого МЗС. Невже в нас так все погано? Мені здається, що деякі речі трохи упереджено написані, чи то панове дипломати передивилися ТСН перед написанням порад.

P.S. Слово Україна очима французів колажувати не буду.