Категорії
Блог

Найкраще еспресо фестивалю «На каву до Львова». Експрес оцінка львівських кав’ярень

Вже добіг до кінця фестиваль «На каву до Львова», ви вже певно знаєте котра з кав’ярень перемогла, але я вам скажу дещо від себе. Напередодні свята, мене попросили зробити щось подібне як я робив на пивному турі, пройтися по кав’ярнях і потесувати їхнє еспресо.

Ось яке визначення вікіпедія дає терміну еспресо:

«Еспресо (італ. espresso — «вичавлений», «спресований») — міцна кава, зварена за допомогою нагрітої насиченої водяної пари, пропущеної через обсмажені, дрібно мелені зерна кавового дерева.»

Перед тим як приступити до тест, я перечитав історію та як правильно пити еспресо. Подають його зі склянкою холодної води, яку потрібно випити до того, а не під час чи після еспресо. Це робиться для того щоб якнайкраще відчути смак кави. Всі кави я пив без цукру, це також для того щоб сповна оцінити якість напою, цукор, як на мене, може як і приховати слабкі сторони так і приглушити сильні. Також звертав на такі моменти виставляючи оцінку: подача, міцність, густина, смак (гірчинка,кислинка).

Нижче перелік кафе з оцінками та короткими враженнями де я був.

Кавовий тур «На каву до Львова»

Чарівний ліхтар (Федорова, 12)

Місце затишне. Цікаво оформлене. З музики грало в перемішку щось джазу і техно. Бармен зразу ж підійшла до столика з меню, як тільки я сів. Каву принесли без води, але з печеньком. Воду на моє прохання донесли. Еспресо, як на мене, занадто слабке. Забагато води. Від того і втрачається аромат. Кислинка з гірчинкою надто слабо проявляються.
— Який в вас пароль до вайфай вандерфул через дабл’ю.
Кава коштує 15 гривень.

Ціна — 15 ₴; оцінка — 3,2; о/ц — 0,21

Kredens Сafe (Валова, 5)

Персонал привітний. Здачу зі сто гривень довго рахували, не перепитували чи є менші куп’юри. Каву подають в паперових стаканчиках. Кав’ярня позиціонується як заклад coffee to go. Одразу ж без нагадування в пластиковому стакані подали воду. Кава мала легку кислинку. Післясмак був з гірчинкою. В ароматі можна було знайти легкі нотки мигдалю. Пароль до вайфаю вказаний на чеку. Так мені сказав чемний офіціант і повторила не менш чемна барменша (пароль — supercoffee). З третього разу підключився. Місце тут яскраве, для молодих людей. Люди сидять, чекають, працюють, щось пишуть, говорять про роботу про свої справи. Про все на світі. Кава – 16 грн

Ціна — 16 ₴; оцінка — 4,2; о/ц — 0,26

Перша кляса (пл. Ринок, 39)

Грає якийсь Батярський блюз. І далі по колу щось в цьому форматі. Офіціант підійшов ще навіть я не встиг я сісти за столик. В залі досить пусто. Каву принесли без склянки води. Я попросив води, офіціант вже хотів забрати каву і долити води. Я сказав що ні, просто окремо принести води. Пароль до вайфаю 01122012. Мережа утелівська зникла. Та й київстар також пропав, тому, якщо сідатимите далі в залі, будьте готові усамітнитися від світу. Кава з ледь ледь відчутним в ароматі мигдалем. З характерною кислинкою і гіркотою в післясмаку. Відчувається густина кави. Таке вже ніби цікавіше але не те щоб дуже. Музика та батярська напрягала. На каву сюди певно не дуже логічно ходити.

Ціна — 17 ₴; оцінка — 3,3; о/ц — 0,19

Лігумінка (Краківська, 14)

Тепло. Світло. Малолюдно. В колонках грає якесь радіо. Каву робити не вміють. І подавати також. Мало того що це не еспресо, а щось розведене. Практично без запаху і смаку. Так ще на прохання принести води мені принесли гарячу. Кип’яток! Пароль на вайфай приносять на листочку — zxc123qwe.

Ціна — 15 ₴; оцінка — 2,5; о/ц — 0,17

Штука (Котлярська, 8)

Дуже затишне місце з меблями і музикою початку епохи. Я ділив кафе з закоханою парою в куточку. Сидів пив каву і думав. Каву принесли зразу з водою. Смачна, але трішки заслабка за рідка, кислинка на мій смак в самй раз. Гірчинка в післясмаку також ок.

Ціна — 18 ₴; оцінка — 4; о/ц — 0,22

Світ кави (пл. Катедральна, 6)

В сердині майже всі столики зайняті. Грає приємна музика. Всі сидять, кавують і їдять десерети. Еспресо будь ласка. 16 гривень. Води не дали. Розчарування. Можна стаканчик води. Знову не зрозуміли, хотіли долити. Дали стакан з водою. Кава масляниста, міцна, трохи закисла як на мене з приємним терпким та шоколадним післясмаком. Якби була чуть менше кисла, взагалі була б фаворитом. Вайфай відкритий

Ціна — 16 ₴; оцінка — 4,1; о/ц — 0,26

На Бамбетлі (пл. Ринок, 29)

Місця всередині зайняті. Сідаю на терасі. Прохолодно. Не чую яка музика грає. Прошу еспресо. Приносять без води прошу воду. Приносять одразу, не перепитують але вода в стакані взагалі не питєбильна. Віддає чи то хлоркою чи то йодом. Роблю лише маленький ковток. До кави додали маленьку вафельку. Офіціанти в принципі швидко справляються. На столі реклами кави по східному котру можна самому зварити. Кава гіркувата чуть масляниста майже без кислинки. Така без інтересу офіціанти швидкі пароль на віфі bambetel.

Ціна — 14 ₴; оцінка — 2,9; о/ц — 0,21

Прага (Академіка Гнатюка, 8)

Вайфай безкоштовний. Грає легка музика «лайф із кам ізі, лайф із лайф». Це не суто кавове місце. На стінах репродукції плакатів кінця вісімсотих. За столиком навпроти сидить російськомовна компанія дідусів і бабусь. Каву приносять без води при проханні принести воду офіціант питається газовану чи негазовану. Я повторюю що просто види. Приносять. Кава ніяка. Водяниста ледь кисла і зі слабеньким гіркуватим присмаком. Не виникає бажання повернутися сюди на каву. Попросив принести рахунок і про мене забули. В залі майже пусто. Залишився лише я з офіціантами.

Ціна — 12 ₴; оцінка — 2,6; о/ц — 0,22

Cafe 1 (пл.Катедральна, 5)

Кафе цікаве. Тут я в перше. Джаз. Таке місце для дружніх розмов що я відчув на собі слухаючи розмову, точнішу монолог двох дівчат про колишніх (вони просто голосно говорили). «я не люблю говорити про колишніх» час від часу лунала, а потім знову деталі та подробиці також почув рекомендацію подивитися фільм з Одрі Тоту «Любит не любит». Вайфай відкритий кава трохи заслабка і знову ж таки закисла як на мене з легесенькою гірчинкою. Так наче на цьому клаптику Львова всі люблять каву поквасніше.

Ціна — 14 ₴; оцінка — 3,8; о/ц — 0,27

Штрудель Хаус (Шевська, 6)

Дуже приємно було зайти в тепле приміщення з холодного двору. Всередині вишукано і грає класична музика. Офіціанти швидко підійшли, запалили свічкку. Попросив еспресо. Принесли знову без води. Попросив воду, принесли швидко. Кава масляниста з більш гірчинкою ніж кислинкою. Стійкий післясмак. Кава – 12 гривень.

Ціна — 12 ₴; оцінка — 3,7; о/ц — 0,31

Вірменка (Вірменська, 19)

Тут час як зупинився і все по домашньому. Старі радянські ваги та відвідувачі, ще з вісімдесятих років. Еспресо правда не було. Поломалася еспресо машина. Була поломана і в п’ятницю. Лише по східному. Заливайка. 10 гривень. На смак ця по східному була сильніша чим в деяких кафе еспресо. Оцінки ставити поки не буду, але прийду сюди ще якось, коли буде працювати еспресо машина. А кава все таки смачна. Злегкою гірчинкою

Чомусь виходили дві незадоволені клієнтки
— ну они, у меня еще запомнять, в слудующий год мой голос пойдет в Креденс кафе

Не працювала еспресо машина.

Львівська мануфактура кави (Братів Рогатинців, 7)

Тут просять сісти за стіл. Офіціант приходить за декілька хвилин як ти сів. Питає чи потрібно ще щось до еспресо, щось солодке? Ні. Все таки з кераміки і скла приємніше пити ніж з паперу і пластику. Перепитую пароль до вайфаю від одинички до шести вісім сім. Підключається. Інтер’єр приємний. За столиками видно друзів і закоханих, Закоханих і друзів. Раптово шум кавомашини переривається, вибило пробки. Запановує романтична темрява. За хвилинку все знову ок. Кава не дуже. Точніше якась дуже пласка, без кислинки, лише з невеличкою гірчинкою. Дуже рівний, нецікавий смак. Мій ніс скільки не старався не вловив якихось відомих ароматів крім ледь помітного перепалу.

Ціна — 12 ₴; оцінка — 3; о/ц — 0,25

Кава на шпацер (біля Катедри)

Місце для людей котрі спішать і їм треба проковтнути каву за один шот. Якщо на вулиці не надто тепло й вітряно і ви на фанат холодної кави, то саме за один раз і треба її пити. Продавець привітний, ціни помірні за еспресо всього вісім гривень. Воду до кави не подадуть ніяк, немає. Кава доволі смачна. Насичений аромат. Запах ледь віддає мигдалем. Зразу вдаряє гіркістю з легким післясмаком паленого цукру, далі можна насолоджуватися кислинкою і міццю.

Ціна — 8 ₴; оцінка — 4; о/ц — 0,5

Глорія кафе (пл. Міцкевича, 1)

Кава 21 гривня. Пароль від вайфай на чеку. Музика не голосна, крісла зручні. В залі напівтемрява. Самообслуговування. Люди говорять тихо. Каву подали без води. Попросив воду, принесли. Кава гіркувата з післясмаком перепалених зерен. Не сподобалася.

Ціна — 21 ₴; оцінка — 3,1; о/ц — 0,15

Лише в трьох кав’ярнях з 14 мені одразу ж правильно подали каву зі склянкою води. Найдешевша кава була в Каві на шпацер, найдорожча в Gloria Jeans. Найбільшу оцінку від мене отримал кава в Креденсі — 4,2. У Вірменці протягом декількох днів не працювала еспресо машина, тому я її не ставив в порівняння з іншими кав’ярнями, хоча кава по східному там мені сподобалася.

Рейтинг еспресо в кав’ярнях  на святі «На каву до Львова»
Рейтинг еспресо в кав’ярнях на святі «На каву до Львова»

P.S. Я зробив список в foursquare з усіма кав’ярнями де був і тестував каву, може комусь пригодиться — На каву до Львова 2013