Категорії
Блог

З попередньої станції

Я тут згруба порахував, то виявляється що за дванадцять років я вже провів більше ста діб катаючись в дизелях між Львовом та Ходоровом. Одна з перших поїздок до Львова як студента з величезною спортивною чорною сумкою, повною продуктів, зошитів та одягу. Вагон повний теперішніх студентів, колишніх однокласників. Ще поки не було компаній хто з ким сидить, чия де лавка. Ще не вивчив на пам’ять назв всіх станцій: Городище, Чорний Острів, Бориничі, Борусів, Вибранівка… Ще в принципі не набралося достатньо вражень щоб ділитися ними.

Йде провідничка, Марина, її всі як не бояться, то не дуже люблять, бо сильно кричить, щоб давали більше за проїзд. Але про це також ще не знаєш. Так от Вибранівка, підходить Марина:

— Що маємо за проїзд — а ти даєш 50 копійок (вартість проїзду в трамваю на той час, по студентському — 25 копійок).
— Чого так, мало, звідки їдемо?
— З попередньої станції.
— З якої попередньої станції, з Ходорова їдете, хоч би вивчили як вона називається.

Відтоді я почав вивчати назви станцій, та й за проїзд на першому курсі всі студенти вже платили по гривні, офіційно білет тоді коштував 1,35 грн. (тепер 10 гривень). Але і ми економили і провідники не завжди давали білети.

А чи знаєте ви, що ці алюмінієві полички для багажу ідеальні для відкриття пива, є ще інші, зварені з тонкої арматури, але то не те. От так запихаєш між решітку пляшку під кутом 10-15 градусів від себе, тягнеш на себе і пляшка відкрита. Правда якщо пиво збовтане, то можна обприскатися піною від нього, як це сьогодні зранку сталося, коли якийсь робочий повертався з нічної зміни додому і вирішив чи то доправитися чи похмелитися чи просто надати барв холодному зимовому ранку. Другий чоловік, також певно з ночі, накупив собі газет на читання. Блискавку з програмою, Добрий Господар та Мою Сповідь. Не почув скільки коштували Блискавка та Господар, а Сповідь обійшлася в три гривні. На Блискавці топ темою був секс скандал: українка звабила американського сенатора. А в Добрий Господар можна послати поштою (звичайною, не електронною) свої фото з кролями чи як ви тримаєте величезну капусту і стати на тиждень знаменитістю в селі. Сповідь чоловік не читав, може купив для жінки, або залишив на потім. А Блискавка добра газета, листки великі, такі десь формату А3, ними потім буде добре мити шиби перед Паскою, і завивати канапки і півлітрові слоїки з борщом щоб не побилися на роботу.