Категорії
Блог

«Почему полувагоны грузите? Грузите полные!»

Корисно так деколи поспілкуватися з людьми різних професій. Дізнаєшся багато цікавих історій. Недавно спілкувався з залізничниками. Ділюся мудростями та бувальщинами.

От, певно всі бачили, приїжджає поїзд, а коло нього ходить дядько і стукає по кришках коліс молотком. От навіщо він це робить? Я колись думав  що це перевірка чи все добре прикручено, все добре тримається чи можливо рівень мастила, а ні насправді стукають для того щоб перевірити температуру колісних пар. Коли вони гарячі, то звук буде іншим ніж коли вони холодні. А гарячими можуть бути тоді, коли клинить підшипники, колісні пари не крутяться і від тертя нагріваються. В таких випадках можливий схід вагонів. Тому от ходять і таким чином перевіряють температуру коліс. А ще в залізничників на перегонах стоїть система панап (якщо я правильно запам’ятав), котра оптичним методом автоматично визначає температуру колісних пар, і якщо десь є перевищення норми, то посилається сигнал в тепловоз і йде процес гальмування де вказується вагон та колісна пара що була гаряча для перевірки вручну. Якогось разу доповідали керівництву причину зупинки рухомого складу. Сказали що поїзд зупинив панап, на що отримали відповідь: «Панапа уволить, остальным выговор».

А ще на залізниці є різні скорочення, от там черговий по станції чи хтось інший, точно не пам’ятаю, має скорочення ДСП. Сталася пригода, в доповідній вказали що провина в пригоді лежить на ДСП, на що отримали цілком резонну відповідь: «Всё понимаю, но при чем тут фанера?».

А ще в часи коли міністром транспорту був Червоненко на одній селекторній нараді, де кожна з залізниць звітується що і як. Наради такі слухають практично всі залізничники. Так от на одній з нарад з Одеси звітують що за якийсь там період завантажили скількись там тисяч полувагонів. Загоряється вогник з Києва і в гучномовець чути: «Почему полувагоны грузите? Грузите полные!». Для розуміння полувагон це такий звичайний вантажний вагон без кришки.

А ще розказали про якусь програму чи щось що називається Соцваг чи якось так. Кажуть що це реєстр всіх вагонів всіх залізниць колишнього Радянського Союзу. І що тепер і після двадцяти з гаком  років незалежності інформація про вагони що належать львівській залізниці передається в Москву.

А ще в кожному поїзді є чорна скринька — механічна біла стрічка що пише швидкість поїзда на кожній ділянці шляху, зупинки і так далі, і деколи машиністи вміють її пальчиком притримувати для того щоб домогтися потрібних їм значень.

Також в тепловозах є якась така спеціальна кнопка, забув як називається що при деяких випадках вона має пищати і якщо машиність не натиснув йде екстрене гальмування. Зроблене то для того якщо раптом машиністу стало погано поїзд зупинився сам.