Категорії
Блог

«Ненавиджу роботу»

Дуже часто доводиться зустрічати в мережі вислови на кшталт «як же я ненавиджу свою роботу» чи щось типу того. Та  більшість любить нити, це ж просто, понили і перестали, далі діло не йде. Приводом до написання допису став випадок в Одесі, де я був минулого тижня на конференції від Яндексу «Горизонти цифрового маркетингу». Зранку, перед тим як піти подивитись на море, зайшло в McCafe, щоб випити кави. Поки пили, я побачив хлопця прибиральника, років так під 25+, котрий різко ходив, та протирав столи. Далі, коли пішли викидати упаковки з підносу сміття, він запропонував це зробити сам. Віддавши йому свій піднос, я сказав «Дякую», коли я відходив він не дуже голосно, сподіваючись що я або не почую, або не зрозумію (я був в чорних окулярах, вусах і футболці з німецьким прапором), таким тоном наче йому весь світ щось винен сказав «Смотри, даже спасибо научились говорить». Я не став реагувати, мені на якусь мить стало його шкода, адже кожного дня ходить на роботу котру не любить, і певно ще довго ходитиме.

В мене також був період, коли я працював на роботі котра мені не подобалася, хоча зарплата була на той час досить непогана і роботи було небагато, бо невеликий офіс. Та були і мінуси — це те що я не мав там більше як розвиватися як системний адміністратор, бо знань котрі я мав до того цілком вистачало для адміністрування офісу, а також, пізніше не дуже порозуміння з керівництвом. Єдиним що мене там трохи довго тримало це тодішня зарплата. Правда, пізніше, я звільнився. Звільнився не переходячи на якусь іншу роботу, а в нікуди. Просто трохи фрілансив, був приватним підприємцем, поки не знайшов роботу котра мені подобається і де я зараз працюю, але то вже інша історія.

Давайте я нижче спробую дати декілька порад, щоб уникнути, або що робити коли ви розумієте що працюєте на ненависній роботі:

1. Перш за все займайтесь освітою та самоосвітою. Намагайтеся якнайбільше отримати та засвоїти знань в школі та університеті. Майте розуміння, якщо ви не будете працювати головою — будете працювати руками. Щодо самоосвіти, то в сучасному світі ви завжди маєте вчити щось нове, щоб не застрягти. Коли я працював на “нелюбимій” роботі, то тоді через різноманітні відеоуроки таонопйн довідники я вивчив верстку HTML+CSS, що для мене а) було цікаво і б) було додатковим заробітком і простіше було звільнятися.

2. Спробуйте тимчасово “полюбити” теперішню роботу, знайдіть в ній плюси, котрі можуть бути корисними в подальшій вашій кар’єрі. Наприклад, робота офіціанта — малооалачувана, зарплата залежить від чайових, клієнти можуть нахамити і так далі, проте якщо подивитися з іншого боку тут можна добре відточити свої навики комунікації, що пригодяться вам як в інших професіях так і на співбесідах. Завжди намагайтеся максимально добре виконувати свою роботу.

3. Майте актуальні резюме та якщо потрібно портфоліо. Про те як правильно писати резюме писав Макс Крайнов, там все добре та детально написано, я просто додам щоб ви тримали їх в актуальному стані, та адаптували їх в залежності від посади на котру ви претендуєте. (Також можете прочитати декілька простих порад в моєму пості шукаю роботу)

4. Проаналізуйте що саме вам не подобається в теперішній роботі, знайдіть всі її плюси та мінуси. Ретельніше подумайте над кожним негативним боком і над шляхами подолання, можливо ви зможете розібратися в цьому всьому і робота не здаватиметься вам такою ненависною, а якщо ні, то читайте попередні пункти.

Головне дійте Дійте рішуче і якомога швидше, або можете і далі продовжувати нити.