Категорії
Блог

Особливості державного сайтобудування

Сьогодні випадково натрапив на сайт Державної прикордонної служби, де хотів подивитися на перелік пропускних пунктів державного кордону, знайшов його http://pvu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=115984&cat;_id=46453 проте лінки на перелік пуктів по державному кордону ведуть в локальну мережу прикордонної служби 192.168.16.6

Я за них «дуже радий», що вони можуть їх бачити в своїй мережі, проте інші відвідувачі сайту не отримають нічого. Стає соромно за Україну, особливо якщо взяти для прикладу сайт державного прикордонного комітету Білорусії на котрому море корисної та актуальної інформації.

Заради інтересу проскролив вниз і подивився хто є розробником сайту — http://www.softline.kiev.ua, котра дуже тішиться що працює 15 років на ринку ІТ та має кучу сертифікатів та подяк від різних міністерств за розробку їм сайтів, проте міжнародний сайт компанії не працює і видає лише наступну стрічку: www.softlinejsc.com – June 20, 2011 – 1308599360

Ви б довірили такій компанії розробку державних сайтів?

Ще однією компанією, що спеціалізується на розробці різних інформаційних систем для державних структур є http://www.corside.com. В дизайні  ж свого сайту використано куча фрішного кліпарту.

А ви знали що сайт кабінету міністрів має версію для юних громадян — http://children.kmu.gov.ua/

де діти можуть вивчати помилки php і sql.

Також на урядовому порталі знайшов посилання на сайт http://ukraine2012.gov.ua/ котрий побудований на 1С Бітрікс компанією Go Interactive! http://gointeractive.com.ua/ Порівняно з іншими  державними сайтами сайт Інформаційного центру «Україна-2012»  виглядає досить добре, проте мене зацікавила сама вебстудія. Для компанії, котра була заснована в 2006 році і позиціонує себе як «New Age Digital Marketing Agency» 24 лайки своєї сторінки на фейсбуці http://www.facebook.com/pages/Go-Interactive/108686819183197?sk=wall виглядає трохи дивно

Ще один цікавий домен http://euro2012.gov.ua/ котрий ззовні виглядає пустим, проте в коді можна побачити безліч спамових лінків на «віагру»

З записів WHOIS можна зробити висновок що домен було зареєстровано компанією Фріхост, правда на кого не відомо (v interesah klienta). Проте правила делегування домену GOV.UA чітко говорять:

1.1. Домен GOV.UA призначений для обслуговування державних установ та
організацій України, що здійснюють свою діяльність у відповідності до
чинного законодавства України.

А ще сайт Державного комітету статистики нормально фунціонує під інтернет екслорером, а на сайті президента України можна почитати інструкцію  веб сервера Апач,  а Південна Залізниця й досі заробляє продаючи бади з сайту.

От така от сумна історія :(