Категорії
Блог

Монітор це!

Коли, написав пост про дивні пости і коменти в жж з моїх твітів, то в коментарях на фейсбуці мене запитали які інструменти я використовую для моніторингу, того що мене цікавить в інтернеті. Ось вирішив розказати.

Взагалі вміння моніторити інформацію в інтернеті є дуже корисним. Великим компаніям без цього просто зараз не обійтися, правда для них, при десятках чи сотнях згадок в день для них також необхідно виділяти тональність згадки (позитив, негатив, нейтральне повідомлення), а також статистика згадок. Для цього існують спеціальні сервіси на зразок Моніторікса чи YouScan чи інші системи моніторингу (на АІНі є стаття-огляд про  українські сервіси інтернет моніторингу). Я ж розповім про прості способи моніторингу за допомогою стандартних засобів пошуковиків та соцмереж.

Здебільшого ми хочемо моніторити всі доступні джерела на предмет згадки цікавої нам теми. Для цього я використовую Яндекс пошук по блогах (ЯППБ) та Google Alerts, ви також використовувати пошук твітера, де можна дуже детально налаштувати критерії пошуку по твітах хоча мені достатньо останніх двох інструментів.

ЯППБ:  Заходимо на сервіс, вводимо запит (в запиті можна користуватися пошуковими операторами, щоб сформувати більш точніший запит), далі вибираємо область пошуку (справа від результатів): коментарі, мікроблоги, блоги, форуми, чи все разом. Далі клікаємо на «RSS-потік по запиту…», котрий знаходиться під блоком область пошуку, і отримуємо rss з результатами пошуку, котрий можемо згодувати своїй рсс-читалці, і як тільки щось нове появиться ви образу ж в себе побачите.

Google Alerts:процедура подібна до описаної вище, вводимо пошукові терміни, вибираємо тип доставки: «Канал», обсяг:  лише найкращі результати чи всі результати, тип (де шукати):  Усе, Новини, Блоги, у реальному часі, Відео, Обговорення, тиснемо на творити сповіщення і також отримуємо рсс стрічку.

Подібну процедуру можна зробити і для search.twitter.com, проте її тут описувати не буду. Розкажу про іншу задачу, інколи потрібно моніторити лише певний список наперед заданих джерел інформації, наприклад по сайтах новин, в цій задачі доречно використовувати Yahoo Pipes (Труби) — потужний інструмент для маніпуляції веб даними. Труби від Яху пропонують дуже багато можливостей, з них ми будемо для нашої задачі використовувати малу частину, проте всі функції задокументовані і показані приклади їх використання, тому при нагоді можна сконструювати щось більш потужніше.

Я розкажу як сконструювати простеньку трубу в Yahoo Pipes для моніторингу певної наперед заданої кількості джерел на потрібне нам слово чи декілька слів. Заходимо на сервіс, тиснемо Create a Pipe, далі в лівій боковій панелі вибираємо меню Sources->Fetch Site Feed вписуємо туди  адреси сайтів котрі потрібно моніторити, знову йдемо в в бокову панель, меню Operators->Filter вписуємо всі стоп-слова котрі потрібно відловлювати, і в чому (заголовок, опис), дію по замовчуванню (пропустити, відкинути), а також умову (всі слова, будь-яке слово). Далі знову в меню, вибираємо Operators->Create RSS і Other->Pipe Output, заповняємо всі необхідні поля, зберігаємо трубу, запускаємо її, копіюємо в рсс читалку і чекаємо результату.

Звичайно, це не єдині способи моніторити інтернет на цікаву нам тему, проте це ті, котрі може безкоштовно і легко використовувати кожен.

P.S.  Під кінець написання допису я познайомився ще з одним сервісом соціального моніторингу — socialmention, котрий також вміє рахувати кількість позитивних, негативних і нейтральних згадок (скоріш за все за виглядом смайликів), виокремлювати користувачів хто про тему згадував, та ще багато чого.