Категорії
Блог

Спілкуйся вільно живи мобільно. Перемикаємо налаштування мережі в ноутбуках в два кліки.

Зараз, коли Інтернет вже не є чимось дивним і недосяжним для будь-кого, та й ноутбуки не є проявом мажорності, виникає проблема коли вдома та в офісі різні налаштування інтернет підключення (ip, dns, шлюз, проксі і т. д.), і їх потрібно весь час вручну змінювати. Якраз пару тижнів тому до мене звернулися з такою проблемою, оскільки її треба було вирішити швидко то погугливши я знайшов одну з шареварних програмок (переважно всі програми такого типу платні :(, проте винятком у цьому плані є Asus, котра поставляє свої ноутбуки з безкоштовною програмкою Net4Switch ) яка запрацювала і все ок. Проте явирішив знайти щось простіше, оскільки мінусом випробуваних мною програм є те, що по-перше вони платні, по-друге вони, переважно весь час висять в пам’яті забираючи у Вас “дорогоцінні байти”, по-третє качаючи з варезних сайтів варезні програми ризикуєте підчепити віруса, ну і останнє нащо використовувати щось стороннє, що важе понад мегабайт, коли можна організувати все засобами операційної системи (наразі windows).
Почнемо. Створюємо два текстових файлики get_home.bat, get_office.bat в яких прописуємо лише одну стрічку

get_home.bat –> netsh dump > home.cfg
get_office.bat –> netsh dump > office.cfg

Тим самим ми створимо дамп налаштувань мережі і запишемо їх в папочку зі скриптами. Детальніше про команду netsh можна прочитати ось тут , або набравши netsh help. Цими двома файлами, запустивши кожен один раз відповідно на роботі і вдома( перед запуском потрібно останній раз в ручну налаштувати мережу), ми визначаємо базові налаштування мережі на наших робочих (і не дуже) місцях.
Далі нам потрібно створити два файли. що якраз і будуть перемикати мережі, назвемо їх set_home.bat, set_office.bat. Їх вміст:

set_home.bat –> netsh exec home.cfg
set_office.bat –> netsh exec office.cfg

Практично все готово, тепер це все треба помістити в одну папку, вивести значки на робочий стіл і користуватися.
Всі ці файлики я акуратно запакував в архів і розмістив на гугл коді, назвавши то всьо mr.yans (mister yet another net switcher). Так що як комусь потрібно – забирайте.

П.Н. якщо комусь така штука потрібна під лінукс питайтеся – можливості nix shell огого :). Гарного Вам дня.