Категорії
Блог

Маленькі “дослідження”

Сьогодні вирішив провести маленький експеримент. Такий без всяких там колбочок, кислот, трансформаторів, мікроскопів …, а використовуючи те що є під руками. Я вирішив дослідити відношення україномовних та російськомовних сайтів як в ua-неті так і в інтернеті в цілому. Для цього вирішив з інструментів використати ґуґл і мозок :). Спочатку хотів аналізувати знайдену кількість результатів в залежності від букви яку я даю в пошук, наприклад шукаю я букви “ї”, “є”, “ё”, “э”, “ы”, які унікальні або в українській або в російській мові, а потім використовуючи таблиці частот вживання літер в різних мовах (які також знайшов за допомогою ґуґла) визначити приблизно реальну кількість сайтів як російськомовних так і україномовних.
Правда перший результат потерпів невдачу оскільки були сильні розходження у визначенні загальної кількості сайтів. План номер два – простий і точний – шукаємо ціле слово, яке по різному пишеться але означає те саме на різних мовах і зустрічається однаково як у нас так і в росіян. Візьмемо день тижня, перше що прийшло мені в голову це вівторок. Починаємо експеримент: спочатку в ґуґлі пишемо

вівторок site:.ua” – видає 1280000 посилань, далі
вторник site:.ua” – 2430000, а далі шукаємо для цілого інтернету

вівторок” – 1640000
вторник” – 30500000

Звичайно це все усереднено і охоплює те що проіндексував ґуґл але загальну картину воно дає.
Висновки:

  1. В уанеті україномовних сайтів як мінімум в два рази менше ніж російськомовних.
  2. Майже весь україномовний інтернет знаходиться в уанеті.
  3. Загалом по інтернеті російськомовних сайтів в 15 раз більше ніж україномовних.

Треба щось робити товариші, бо то капець – розвиваймо наш український інтернет. Давайти створювати блоги, домашні сторіночки. сайти для компаній (в останньому можу допомогти:)).

П.С. Ради інтересу також вирішив пошукати вівторок по англійськи ось результати

tuesday site:.ua” – 287000
tuesday” – 371000000